17 Ocak 2015 Cumartesi

Hadi Java Öğrenelim!!!

Ne zamandır başlayıp başlayıp bir türlü sonunu getiremediğim bir diğer konuda buydu. Popüler dillerden biri olan java'yı öğrenmek. Hep bir yere gelip bırakmak zorunda kaldım. Ama bu kez kararlıyım, umarım devamı gelir.

Size bir teklifim var. Gelin java'yı birlikte öğrenelim. Adım adım, yavaş ve kararlı. Java güzel bir dil. Elit bir havası var. Daha derli doplu. Bir kere platform bağımsız. Programlayın sonra nerde isterseniz çalıştırın. Ayrıca mobil dünyada da almış başını gitmiş bir dil. Herkes bu dille uygulama geliştiriyor. İnternette ise sayısız kaynak mevcut. Uzun lafın kısası öğrenmemek için hiç bir sebeb yok.

Peki nasıl olacak ?

Merak etmeyin programlamaya yeni başlıyor gibi gitmeyeceğiz. Eminim çoğunuz "C syntax" 'e aşinasınızdır. Java'da hemem hemen aynı kelimeleri kullanıyor. Yeri gelince farkları öğreniriz. Ama temel programlama kalıplarını (if yapıları, do-while-for döngüleri, fonksiyon yazma vs.) tekrar etmeye lüzüm görmüyorum çünkü vakit kaybı, bunu bildiğimizi varsayıp atlayalım. Örnekler ile aşina oluruz zaten.

Nerden başlıyacağız ?

Ben sınıflardan başlayalım diyorum. Çünkü java'yı java yapan şey bir nesne dili olmasıdır (OOP). [Aslında onu zor yapan şeyde bu, neredeyse herşeyi nesnelerle yapmak veya herşey için özelleşmiş bir nesne sınıfının olması öğrenirken bazen işleri çığrından çıkarıyor ;)] Eğer bu kısmı doğru öğrenebilirsek eminim herşey daha keyifli ve kolay olmaya başlıyacaktır.

Kurulum ?

Ben Eclipse kullanacağım (açıkçası şu an o var ve başka bir derleyiciyede alışmaya üşendim). Buradan java için bir eclipse indirip kurarak başlayın. Tabi önce Java geliştirme kitine ihtiyacınız olacak onuda şurdan şurdan edinin. Kafam karıştı diyorsanız, size zahmet şu sitedeki adımları ve altında ki videoyu izleyerek kurulumu yapın.

İlk Çalıştırma ve İlk Program

Eclipse'i çalıştırın. Aşağıdaki ekrandan File>New>Java Project seçin.


Karşınıza gelen pencereden projenize bir isim vererek "Finish" 'e tıklayın.Sonrda yukarıdaki resimde görünen "Workbench" simgesine tıklayarak çalışma sayfasına geçin. Çalışma sayfasındaki "Package Explorer"'dan projenizi bulun ve çift tıklayın. İçerisindeki "src" klasörüne sağ tıklayın ve yeni sekmesinden projenize bir "class" ekleyin.


Kaşınıza gelen ekrandan sınıfınıza bir isim verin ve aşağıdaki "public static void main(String[] args)" seçeneğinin işaretli olduğundan emin olun ve "Finish"'e tıklayın.


Artık projeniz ve main fonksiyonunuz hazır. Main fonksiyonu hakkında bir kaç şey söyleyelim. Java programları çalışacağı zaman ilk baktıkları şey main() fonksiyonudur. Daha doğrusu programı oradan çalıştırmaya başlarlar. Eğer bu fonksiyon projenizde yoksa programınız çalışmayacaktır. 

İlk java kodumuzuda yazarak bitirelim.


Java'da ekrana birşeyler yazdırmak için System.out.println("") komutunu kullanıyoruz. Yukarıdaki basit kodu yazıp yeşil zemindeki küçük beyaz oka basarak programı çalıştırın. Hemen aşağıda programın sonucunu göreceksiniz. Bu kadar !!!



Bu ilk kısımda bir java programının nasıl yazılıp çalıştırıldığını görmüş olduk. Diğer derste görüşmek üzere!!!

İyi çalışmalar

eminucer@gmail.com








Hiç yorum yok:

Yorum Gönder